כיצד מתכננים גינה?

מהו גן טוב?

מכיוון שלשאלה הזאת אין תשובה אחת נכונה, ננסה לענות עליה דווקא דרך הצבעה על שגיאות – על גנים שאינם משרתים את מטרתם; שאינם עונים על הדרישות וההעדפות של בעליהם; שאינם מתאימים לתנאי האקלים ולנוף המקומי, שאינם משתלבים במראה הבית והסביבה הקרובה או שסגנון הגן שנבחר פשוט אינו מספק את החוויה הנדרשת. 

חשבו למשל, כמה מרגיז לגלות, שהשטח הצמוד לבית, שכל כך רצינו להפוך אותו לגינת החלומות הפרטית, לא מסתיר את השכנים או מפגעי הסביבה הקרובים מעינינו; לא מאפשר לארח בחוץ, כפי שדמיינו; דורש אחזקה גבוהה פי כמה ממה שתכננו; או שהוא סתם לא מספק את חוויית השקט הירוק אליה שאפנו.
כמו בכל עניין, כדי להימנע מהפתעות לא נעימות שכאלה, יש צורך בתכנון וחשיבה מוקדמים, ובביצוע שיענה במדויק על הצרכים השונים ויספק לבסוף את התוצאה המבוקשת.
 
התאמה בין הגן לבית
העיקרון הראשון, נוגע להתאמה בין הגן לבית. גן לא אמור לגנוב את ההצגה מהבית, אלא להוסיף לו, ולהעצים את החוויה. בתים חדשים מתאפיינים בקווים מודרניים, נקיים וישרים. הגן יכול לשמור על הקווים האלה או להיפך, לזרום בקווים רכים, וחופשיים, שירככו את קווי הבית וייצרו חווית חוץ אחרת. כדי שהגן יתאים למראה הבית,
חשוב לבחור בחומרים שישלימו ויחזקו את המראה. כדאי להשתמש בחומרי ריצוף, נקיים יותר, בעלי טקסטורה דומה לזו של החומרים החיצוניים של הבית, אך עם גוון שונה, שידגיש אותם; או לחלופין, להשתמש בחומרים בעלי גוון דומה וטקסטורה שונה; כך לדוגמא, לבתים בגווני לבן ואפור יתאימו ריצופים של חלוקי נחל לבנים או אפורים.

לעומת זאת, כאשר מתכננים גינה לבית קיים, או משופץ, אין מניעה להשתמש בחומרים רבים יותר. כאן, במידה שתישמר כמובן התאמה בין אוסף החומרים של הבית לבין אלה שנבחרים לגן, המגוון לא יצרום לעין. זהו המקרה של הגן השני המצולם כאן, שהגינה לצדו בוצעה מחדש. ככלל, כדאי להימנע ממעברים חדים בין סוגי ריצופים וחומרים בגן, השונים בתכונותיהם לחלוטין זה מזה.

מה להדגיש, מה להסתיר
עקרון תכנוני אחר הוא להחליט מראש מה ראוי להדגיש, ומה יש להסתיר בשטח עצמו ובסביבה הקרובה. כדאי לבחור מראש בצמחייה שתוכל לטשטש את גבולות המגרש (שהם לרוב מצומצמים מכפי שהיינו רוצים), בתים שכנים, כבישים סמוכים, או מפגעים אסתטיים בשטח עצמו. בגינה ברמת השרון המוקפת בחורש טבעי – הגבולות דווקא נפתחו והונמכו, כך שהחורש שמסביב הפך להמשך ישיר של הגינה הפרטית, הקטנה יחסית. בגן בהוד השרון, שממדיו גדולים יותר, נעשה ניסיון לטשטש את הקירות המקיפים את השטח, באמצעות צמחייה המסתירה ומטשטשת את הגבולות, כשהיא מתחברת לירוק שמסביב.

דשא – כן או לא?
התחום העיקרי, החשוב והרחב ביותר, הוא הצמחייה והתכנון באמצעותה. הפעם ניגע כאן רק בעניין המדשאה. אחת ההתלבטויות המוכרות ביותר היא לגבי המדשאה היא – האם ניתן בכלל להקים מדשאה בגן הנתון? מכיוון שמדשאה יכולה להיות גם להיתפס כסוג של חומר, או ריצוף, חשוב להבין מהו הצורך ומהם השימושים שיהיו לה – לאירוח, מקום משחק לילדים, לרביצה, כריאה ירוקה נקייה בתוך השטח או כאלמנט המחבר בין חלקי הגן השונים והבית או לשימוש אדריכלי בלבד. בנוסף, יש לקחת בחשבון את אפשרויות האחזקה והטיפול השוטף, שקיומה של מדשאה מעלה בהכרח.